Vzdrževanje nakita

Nakit je lep in dragocen modni dodatek, ki ga želite ohraniti v najboljši obliki. Verjamemo, da je nakit namenjen temu, da se nosi in uživa v njem. Pri tem pa je pomembno, da se zavedate, da lahko nepravilna nega in shranjevanje nakita povzročita njegovo hitro obrabo ali celo trajno poškodovanje.

Večina nakita v naši ponudbi zaradi materiala samega ali zaščitne prevleke ne zahteva skoraj nič ali zelo malo nege - samo nosite in uživajte. Vendar pa je pomembno, da nakit shranjujete v suhem prostoru, vsak kos v individualni embalaži, da preprečite trenje in mehanske poškodbe.

Poleg tega nakita ne izpostavljajte močni sončni svetlobi, velikim temperaturnim razlikam in povečani vlažnosti, saj lahko te razmere povzročijo poškodbe materialov ali prevlek. Pomembno je tudi, da nakita ne razpršujete s parfumom in nanj ne nanašate kreme, saj lahko te substance povzročijo trajno poškodbo. Priporočamo, da odstranite nakit, ko se kopate v morju ali klorirani vodi, saj ti elementi lahko povzročijo hitrejšo obrabo materialov.

Poleg tega, ko uporabljate katerikoli izdelek za čiščenje, poskrbite, da ne pride v stik z vašim nakitom, saj lahko določene kemikalije poškodujejo nakit in prevleke. Priporočamo, da tudi med uporabo čistil ali drugih kemikalij nakita ne nosite.

Za ohranjanje vašega nakita kot novega za dolgo časa in ga nositi z zadovoljstvom, imamo nekaj koristnih nasvetov. Na primer, ko shranjujete srebrni nakit, lahko v embalažo dodate košček krede ali vrečko s silica gelom, ki absorbirata vlago in tako preprečita temnenje srebra.

Če je vaše srebro potemnelo, je najboljši način za čiščenje - poliranje s posebno krpo in uporaba specialnih čistilnih sredstev za srebro, ki so lahko tekoča ali kremasta. Na spletu lahko najdete kar nekaj domačih receptov za čiščenje srebrnih izdelkov, vendar ne pozabite, da je srebro dokaj mehko in močna abrazivna sredstva, kot naprimer zobna ščetka s trdimi ščetinami, ga lahko poškodujejo.

Nakit iz zlata je izjemno trpežen in odporen na korozijo ter se zelo malo obarva. Vendar pa tudi zlat nakit zahteva nego, saj se lahko z leti kopičijo drobni nanosi umazanije in olja, ki lahko zmanjšajo njegov sijaj. Priporočamo, da zlat nakit čistite z mehko krpo ali gobico, namočeno v blagi raztopini mila in vode. Sperite ga pod tekočo vodo in ga nato posušite z mehko krpo. Izogibajte se uporabi abrazivnih čistil, kot so zobne paste ali trde krpe, saj lahko povzročijo praske ali druge poškodbe.

Nakit iz dragih kamnov, kot so diamanti, smaragdi in safiri, zahteva posebno nego. Ti kamni so sicer trdni in odporni, vendar se lahko zaradi nepravilne nege poškodujejo. Priporočamo, da tak nakit očistite z mehko krpo ali gobico, namočeno v vodi in blagem milu, ter ga nežno obrišete. Izogibajte se uporabi čistil z abrazivnimi sredstvi ali kemikalijami, saj lahko poškodujejo kamne ali povzročijo izgubo njihovega sijaja.

Nakit iz biserov je zelo občutljiv in zahteva posebno nego, da se prepreči poškodba njihovega sijaja in lepote. Biseri so zelo občutljivi na kisline, kemikalije in druge snovi, zato jih je treba čistiti le z nežnimi čistilnimi sredstvi, ki so namenjena biserom. Priporočamo, da biserje očistite z mehko krpo, namočeno v mlačni vodi in blagem milu, ter ga nežno obrišete. Izogibajte se uporabi abrazivnih sredstev, kot so zobne paste, in kemikalij, saj lahko poškodujejo površino biserov.

Nakit iz umetnih materialov, kot so akril, plastika ali steklo, je lahko precej občutljiv na kemikalije in druge snovi ter se lahko hitro poškoduje. Priporočamo, da tak nakit čistite z nežno milnico in vodo ter ga nežno obrišete s krpo. Izogibajte se uporabi čistilnih sredstev, ki vsebujejo alkohol, acetone ali druge kemikalije, saj lahko poškodujejo površino nakita.