Vodna Meta

Različne vrste mete so nekatere najstarejše zdravilne rastline človeštva, na katere se za svoje zdravilne učinke zanašajo Kelti in stari Grki. Njihova eterična olja, kot je mentol, imajo osvežujoč, protivnetni učinek. Meta se lahko uporablja pri številnih simptomih, poleg tega pa ima veliko učinkov pri negi zob in ustne votline, zato jo dodajajo v zobne paste in v ustne vodice.

Poprova meta je ena najbolj znanih vrst mete. Njeni listi imajo visoko vsebnost mentola in močan, aromatičen vonj. Ta zdravilna rastlina je še posebej priljubljena kot čaj iz poprove mete ali poprove mete. Ob boleznih dihal je poprova meta primerna tudi za vdihavanje.

Vodna meta je blažja in se bolje prenaša od poprove mete. Ta vodna rastlina ponavadi raste na vlažnih območjih, npr. na rečnih bregovih. V starih časih so ga uporabljali za zdravilna zdravila za čiščenje telesa, uporabljamo pa ga lahko kot čaj, za zunanjo uporabo ali pri ustni in zobni negi.

Alkmene uporablja vodno meto v zobni pasti in ustnih vodah za zaščito ustne votline. Napredne formule vsebujejo organski izvleček mete vode in druge kakovostne sestavine.

sl_SI