Smrekovi vršički

Smreka spada v družino borovk in velja za enega najpomembnejših gozdov v Srednji Evropi. Zraste lahko do 50 metrov visoko in živi več kot 600 let. Mnogi jo verjetno poznajo kot božično drevo in ne kot zdravilno rastlino. 

Ljudje so lastnosti smrekovih vršičkov cenili že v srednjem veku, za lajšanje dihalnih težav in za učinkovito zdravilno kopel. V 12. stoletju je Hildegard von Bingen imenovala smreko kot simbol moči in upanja. V svojih knjigah je priporočala kajenje smrekovega lesa za zdravljenje prehladov. Uporabo smrekovih vršičkov pa je priporočal tudi Botanik Hieronymus Bock (1498–1554) za zdravljenje kašlja in tuberkuloze.

Pozitiven učinek smrekovih vršičkov pripisujemo eteričnemu olju, ki pospešuje cirkulacijo. Kopel tako pomaga pri lajšanju prehladov, bolečih mišic, motenj cirkulacije in revmatizma. Olje smrekovih vršičkov se je izkazalo tudi za zdravljenje bronhitisa in revmatičnih obolenj.

Zlasti sveži poganjki,  ki se pojavijo spomladi, vsebujejo veliko količino eteričnih olj.

Alkmene v svojih izdelkih uporablja tudi organske smrekove vršičke za optimalno nego kože. Napredne formule vsebujejo izvlečke te domače rastline in druge kakovostne sestavine.

sl_SI