Ognjič

Zdravilna rastlina kalendula, imenovana tudi ognjič, je v zgodovini dobila mnoga imena. Latinsko ime je “Sponsa solis” in pomeni nevesta sonca. To je zato, ker ji paše vročina in se obrača proti soncu. Ime kalendula (lat. Mesec) je dobila, ker cveti več mesecev. Običajno jo poznamo kot ognjič. Ta izraz izvira iz oblike semen rastline.

Prvi potrjeni literarni vir o uporabi kalendule je prišel od Hildegarda von Bingena v 12. stoletju. V svoji zeliščarski knjigi je navedla, da se ta cvet uporablja predvsem za hitro in enostavno celjenje ran. Že takrat je bila ena najbolj znanih zdravilnih rastlin.

Ognjič se danes uporablja tudi za zunanje zdravljenje slabo celjenih ran, opeklin, suhe kože in ekcemov. Kožo naredi mehko, mehko, elastično in bolj odporno. Izvlečki kalendule so zato idealno primerni za uporabo v izdelkih za nego kože, tudi za lasišče. Vsestransko uporaben je lahko tudi v izdelkih za nego las, saj pomaga pri regeneraciji suhih in lomljivih las.

Alkmene® to zelo priljubljeno zdravilno rastlino uporablja tudi v svojih izdelkih za optimalno nego kože in las. Napredne formule vsebujejo organski izvleček kalendule in druge kakovostne sestavine.

sl_SI