Kopriva

Ker njeni listi ob stiku pogosto dražijo kožo, je kopriva med številnimi lastniki vrtov pridobila slab ugled. Je pomembna zdravilna rastlina številnih učinkov na zdravje. Bila je zelo priljubljena celo v srednjem veku in je zelo cenjena v skoraj vseh pomembnih delih o zeliščarstvu. Že v 12. stoletju je Hildegard von Bingen uporabljala škrlatni sok koprive,  za zunanje zdravljenje vnetja žil. Uporabljala ga je tudi za zdravljenje ran in poškodb.

Njenega neverjetnega, pozitivnega učinka na lase in lasišče,  niso odkrili biologi in znanstveniki, ampak so ga odkrili trgovci s konji. V preteklosti so seme koprive pomešali s krmo, in s tem  dosegli, da ima blagodejne učinke na dlako živali. Iz tega se je razvil popolnoma nov pristop, ki je osnova današnje uporabe pri negi las. Zaradi svojih hranilnih snovi,  se zdravilne rastline že dolgo uporabljajo kot domače zdravilo proti izpadanju las. Spodbuja cirkulacijo lasišča, nahrani lasne korenine in pomaga preprečevati maščobo na laseh.

Iz semen, listov in korenine pegaste koprive,  lahko naredite čaj ali druge tinkture. Čaj iz koprive ima razstrupljevalni in diuretični učinek. Učinkovit je tudi pri bolečinah v sklepih in proti revmi.

Alkmene v svojih izdelkih uporablja to zdravilno rastlino, za optimalno nego kože in las. Napredne formule vsebujejo organski izvleček koprive in druge kakovostne sestavine.

sl_SI