Kamilice

Kamilica je ena najbolj znanih domačih zelišč v Evropi in je bila v Starem Egiptu zelo cenjena zaradi številnih učinkov. Egipčani so jo smatrali za sveto in so jo zaradi rumene barve častili kot cvet boga Sonca. Danes še vedno velja uporabna za rane, prehlade ali motnje spanja.

Hieronim Bock, znani botanik iz srednjega veka, je bil očaran nad raznolikim učinkom kamilice. V svoji zeliščarski knjigi iz leta 1577 je zapisal o njeni veliki zdravilni moči. Opisuje tudi blažilni učinek olja iz kamilic. Zaradi številnih pozitivnih lastnosti je ta zdravilna rastlina danes zelo priljubljena.

Ima pomirjujoč učinek, preprečuje vnetja in lajša tako notranje kot zunanje tegobe. Ob notranji uporabi lahko cvetovi kamilice (kot čaj) pomagajo pri prehladu in želodčnih težavah. Ob zunanji uporabi lahko rastlina pomaga pri celjenju ran. Koristi celo pri negi las. Krepi strukturo las in ji daje svilnat sijaj.

Alkmene v svojih izdelkih uporablja tudi zelo priljubljeno zdravilno rastlino za optimalno nego kože in las. Napredne formule vsebujejo organsko olje iz kamilic in druge kakovostne sestavine.

sl_SI